Ben je nieuw op Ali?

Als je Ali Express nog niet (goed) kent....

Het is best wel overweldigend als je voor het eerst op de website van Ali Express komt. Om te beginnen zie je heel veel artikelen (soms zelfs vaak veel dezelfde met andere prijzen) en het bekende spreekwoord van die bomen en dat bos zal zekere even door je hoofd gaan.

 • Hoe ga je ooit je weg vinden?
 • Hoe werkt het systeem?
 • Is betalen wel veilig?
 • Wat kan er allemaal mis gaan?
 • Hoe zit het met de BTW?
 • Gratis verzending? vanuit China? Hoe kan dat dan?
 • Wat als je iets illegaals (namaak) koopt?
 • Problemen met de postbezorging in eigen land

Heel veel vragen die we allemaal beantwoorden. Lees gewoon hieronder even verder en je bent gelijk een stuk wijzer.

Kopen bij Ali Express is nog leuker als je lid bent van de juiste Facebookgroep waar je ook nog eens mooie prijzen kunt winnen. Aanmelden is gratis en alle leden krijgen bovendien gratis ondersteuning ALS er eens een probleempje ontstaat met een bestelling.

 

 

 • Hoe ga je ooit je weg vinden op die uitgebreide website van Ali Express?

In het begin zul je op zeker wel eens overweldigd zijn door het grote aanbod. Echter zie je al snel dat heel vaak hetzelfde artikel wordt aangeboden en dat vaak de prijs verschilt. We zien soms verschillen van meer dan 200% dus het is best wel zaak om even op te letten en altijd even iets verder te kijken dan dat eerste artikel dat je hebt gevonden. Verder is het een kwestie van de zoekbalk bovenin de website gebruiken en dan uiteraard de juiste zoektermen invoeren. Gebruik je fantasie en krijg je in het Nederlands geen goede resultaten, probeer het dan eens met een Engelse term. Lukt dat ook niet denk dan eens even welke synoniemen je allemaal kent voor een bepaald artikel. Door je fantasie te gebruiken kom je meestal wel waar je wezen moet. En kun je het helemaal niet vinden? Vraag het dan gewoon even onder het vastgezette bericht op onze Facebookgroep

 • Hoe werkt het systeem van Ali Express?

Eigenlijk koop je helemaal niet bij Ali Express. Ali is enkel en alleen het platform waar duizenden (heel veel duizenden) verkopers in (meestal) China bij zijn aangesloten. Ali Express zorgt er wel voor dat koper en verkoper elkaar vinden en dat de koper ook de garantie krijgt dat zijn geld nooit weggegooid geld is (lees hierover ook het volgende punt).
Zodra een verkoper niet aan zijn/haar verplichting voldoet en op tijd levert tegen de overeengekomen prijs kun je als koper een zogenaamd ''dispuut'' openen met de verkoper. Dit doe je alleen in het uiterste geval uiteraard. Echter bij het openen van zo'n dispuut met de verkoper leest Ali Express mee (en de verkoper weet dat ook). Hierdoor zal een verkoper die nalatig is geweest alsnog over de brug komen of u kunt als u het vertrouwen heeft verloren uw geld terugkrijgen (alweer het volgende punt waar dat behandeld wordt).
Normaal gesproken echter ontvangt u na ongeveer 16 dagen (na bestelling) uw pakket en klikt u netjes op de ''goederen ontvangen confirmation''. Zodra u daar heeft geklikt ontvangt de verkoper pas uw geld dat tot dan ''bevroren'' was bij Ali Express.

 • Hoe veilig is betalen bij Ali Express?

Hier kunnen we kort en bondig over zijn. We kennen geen website waar uw geld in betere handen is en of u nu via bank (Mr cash/iDeal) of Creditcard uw betaling doet..... Uw gegevens zijn 100% veilig. Logisch uiteraard omdat Ali Express weet dat veel mensen hun bedenkingen hebben om geld over te boeken naar China. Ali Express heeft dus alles te verliezen bij foutieve betalingen en de bescherming van de privacy van de kopers. Ali Express deelt uw gegevens met niemand. Zelfs niet met de overheid!
U doet een bestelling en u boekt het gevraagde bedrag over. dat geld wordt geparkeerd op een rekening van Ali Express zodat zij u altijd kunnen terug betalen als ergens iets niet goed gaat. Pas zodra u heeft aangegeven dat u uw bestelling heeft ontvangen en op de Confirmation Goods received'' knop heeft gedrukt ontvangt de verkoper zijn geld van Ali Express.

 • Wat er allemaal mis kan gaan?

Eerlijk gezegd gaat er bijna nooit iets mis en die keren dat het wel het geval is wordt dit snel en goed opgelost. Want waar mensen werken worden menselijke fouten gemaakt. De eerlijkheid echter is dat de meeste fouten worden gemaakt door ons ''de kopers'' die te vaak niet even de tijd nemen om bij een artikel naar beneden te scrollen en zaken als een maat-tabel goed bekijken. Natuurlijk vervelend als je bestelde schoenen dan net een maatje te klein zijn, maar met een klein beetje meer aandacht was dit te voorkomen geweest. Meestal eigen schuld en minder erg dan je denkt want die schoenen met dat maatje kleiner verkoop je zo via de groepen op Facebook voor de prijs die jij er voor hebt betaald.
Gaat het mis aan de kant van de verkoper dan ben je 100% beschermd door het systeem van Ali Express en ben je alleen je aankoopbedrag 60 dagen kwijt. Daarna stort Ali Express het weer op je rekening terug.
Verder kan het mis gaan bij de post in je eigen land en bij de douane (deze punten behandelen we hieronder apart)

 • Over de douane, de BTW en invoerrechten

In de E.U. hebben we tegenwoordig standaardregels en als u een artikel koopt bij Ali Express dat goedkoper is dan 22 Euro hoeft u GEEN BTW te betalen.
Blijf dus uit het risicogebied en als u meerdere artikelen via 1 verkoper besteld reken deze dan liever apart af. Zo voorkom je dat een verkoper je een verzamelpakket kan sturen dat duurder is dan de eerder genoemde 22 Euro.
Maar kun je dan niets kopen dat duurder is dan 22 Euro? Natuurlijk wel, alleen kan het dan gebeuren dat de douane jouw pakketje er uit haalt bij een steekproef en dat de post het af komt leveren met de boodschap dat je 13 Euro inklaringskosten + 21% BTW moet betalen. Echter heb je daar alleen last van ALS je pakket er uitgevist wordt bij een steekproef en 95% van alle pakketten wordt niet gecontroleerd. Alleen vervelend dus al jij net bij die 5% zit.
Koop je echter artikelen duurder dan 150 Euro en je wordt er uit gepikt bij een steekproef dan betaal je niet alleen de 21% BTW mar ook nog eens een bedrag aan douanekosten dat afhankelijk van het artikel varieert van 0 tot 12%. Maar artikelen boven de 150 Euro koop je over het algemeen niet in China maar bij de winkel om de hoek omdat je daar goede garantievoorwaarden en service op wilt. Toch?

 • Gratis verzending vanuit China? Hoe kan dat?

De Chinese staat geeft daar subsidie op en neemt alle kosten (ook die in Nederland en Belgie) op zich. Op die manier zorgen ze voor een grote toename van de werkgelegenheid en brengen ze China weer terug op het toneel als grote speler op het gebied van de handel. Let altijd wel even op want sommige verkopers hebben soms een hekel aan een bepaald land en rekenen daar dan wel verzendkosten. Meestal is het gratis dus... Maar altijd even kijken dus!

 • Waar moet je bij stilstaan en welke risico's loop je als je iets illegaals koopt?

Ali Express en illegale (nagemaakte) merken zijn in de volksmond onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Wat veel mensen niet weten is dat Ali Express hard werkt aan het terug dringen van deze illegale markt. Maar nog steeds kun je voor 20 Euro of minder de mooiste schoenen, tassen etc. kopen. Maar welke risico's loop je daarbij?
Eigenlijk is het enige risico dat je BTW moet betalen en dat men bij die steekproef ook je pakket open maakt. Zit er iets illegaals in dan zouden ze je uiteraard het liefst een boete geven. Maar omdat je alles wat je illegaal besteld met een aangepaste omschrijving besteld kunnen ze je niets maken. Natuurlijk kunnen ze het pakketje vernietigen en dan ben je de aanschafprijs kwijt. Even slikken en een grote jongen/meisje zijn...  Want meestal (98%) gaat het wel goed en die 2% moet je maar zien als een gevalletje pech.
Een boete ga je nooit krijgen want je gaat natuurlijk nooit toegeven dat je Adidasjes had bestel en je zegt dat het sneakers zijn. Niet jouw schuld dus en die verkoper in China.... Denk je echt dat ze die wat vragen? Het pakketje wordt vernietigd (of zoals de meesten denken gewoon mee naar huis genomen door de douane) en daarmee is de kous af.

 • Over problemen met Post NL kunnen we kort zijn

Als je problemen hebt met de bezorging van je pakket door Post NL kun je klagen bij het bedrijf. Echter zijn pakketjes van Ali Express hetzelfde als alle andere pakketjes en zijn helaas niet alle postbezorgers even zorgvuldig.